Vyše 150 vodákov z piatich krajín splavuje rieku Poprad

03.07.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 3. júla (TASR) - Vyše 150 vodákov z piatich krajín vydalo sa dnes dopoludnia na 98 km dlhú vodnú trasu zo Starej Ľubovne do poľského Nowého Saczu v rámci 19. ročníka Medzinárodného rodinného splavu rieky Poprad.
Potešilo nás pekné počasie a vysoká účasť vodákov najmä z Poľska, Čiech a Slovenska. Po prvý raz sa zúčastňujú na podujatí vodáci z Bulharska. Je ich asi 20, okrem nich 25 Čechov, 60 Poliakov a viac ako 50 Slovákov. Zastúpená je aj Ukrajina, \" uviedla pre TASR jedna z organizátoriek, riaditeľka Centra voľného času (CVČ) v Starej Ľubovni Marta Hanečáková. Spresnila, že splav organizujú preto, aby podporili rodinný život. \"Určený je predovšetkým pre rodičov s deťmi a mladých ľudí, pretože je s nimi nemálo problémov, stále sa túlajú, nemajú čo robiť a toto je motivačná aktivita. Počas splavu môžu zažiť niečo pekné a zaujímavé, čo si navyše sami pripravia. Máme viacero sprievodných podujatí hlavne večer po skončení splavu. Sú to futbalové turnaje, spoločná zábava pri pesničkách, ale aj tradičné prijímanie nových vodákov, \" dodala.
Po spoločnom nástupe a privítaní vodákov primátorom Starej Ľubovne Valentom Jarzembovským rieku Poprad postupne posiali pestrofarebné kanoe a nafukovacie člny. Dnešná prvá etapa sa končí v podvečer v Čirči na slovenskej strane hraníc, druhá v Sulíne a záverečná v stredisku Myslec pri Nowom Saczi v Poľsku. Nedeľu využijú účastníci na prehliadku mesta Nowy Sacz. Na rozdiel od uplynulých ročníkov vďaka Schengenu \"odpadla\" hraničná kontrola batožiny účastníkov, ktorú vezú sprievodné vozidlá.
Súčasťou splavu sú rýchlostné vodácke preteky, tradičný medzinárodný futbalový turnaj, hry a súťaže pre deti i dospelých a Country večer. \"Nebude chýbať ani opekanie klobásy alebo, ako hovoria naši poľskí priatelia, kelbasa na patyke, \" doplnila Alena Hriňáková z CVČ v Starej Ľubovni, ktoré organizuje splav spoločne s poľskými partnermi.
Dobrým zvykom splavu rieky Poprad je Slávnosť Neptúna alebo krst nováčikov, ktorých je v tomto roku veľa. Najmladšou účastníčkou splavu je osemročná Barborka Pružinská zo slovenského Zliechova, najstarším 66-ročný Ryszard Wegrzyniak z poľskej Bialsko-Bialej.
 

Vyberte región